In aceasta pagina puteti citi scurte biografii ale celor carora le datoram primele imagini detaliate ale vechiului Bucuresti: artisti graficieni ai secolului al XIX-lea, in special peisagisti documentari care ne-au vizitat tara, lasandu-ne gravuri, litografii, desene si picturi celebre. Primele fotografii ale Bucurestiului au fost realizate de pionieri ai fotografiei inca de la jumatatea secolului al XIX-lea. Toate aceste lucrari au fost publicate in diverse reviste ilustrate, jurnale de calatorii, monografii si carti postale ale vremii (intre 1860 - 1947), o parte dintre acestea fiind descrise mai jos.  
     
  Angerer, Ludwig (1827 - 1879) - Fotograf amator austriac de origine ungara, nascut la Bratislava. In timpul razboiului din Crimeea, calatoreste cu un regiment austriac in tarile dunarene. Beneficiind de cele mai noi realizari tehnice, realizeaza fotografii documentare in calatoriile sale, devenind fotograf profesionist. In 1858 isi deschide propriul studio foto in Viena. In 1860 este numit fotograf oficial al Curtii Imperiale.  
     
 

Aman, Theodor (1831 - 1891) - pictor şi grafician român, pedagog, academician român, întemeietor al primelor şcoli româneşti de arte frumoase, atât la Iaşi, cât şi la Bucureşti. După lecţii de desen cu pictorul Constantin Lecca, la Şcoala Centrală din Craiova, pleacă în 1850 la Paris, unde studiază pictura cu Michel Martin Drolling, apoi, din 1851, cu Francois Edouard Picot. Pictura sa are o rigoare academistă, iar simbolurile evocărilor istorice aduc o anume prospeţime, în sensul situării artistului în actualitate.


Theodor Aman
     
  Bouquet, Michel (1807 - 1890) - Pictor si grafician francez pasionat de subiecte marine si peisaje de calatorii, care a calatorit si in Tarile Romane in anii 1850 - 1860. S-a stabilit in orasul Roscoff.
Michel Bouquet
     
 
Demidov, Anatol (1813 - 1870) - Industrias, diplomat si patron de galerii de arta, nascut la Saint Petersburg, print de San Donato. In 1837 intreprinde o expeditie stiintifica prin Ungaria, Principatele Dunarene, Crimeea si sudul Rusiei, fiind insotit de numerosi artisti si scriitori, printre care Auguste Raffet. In urma calatoriei, Demidov publica la Paris, in 1840, lucrarea "Voiage dans la Russie meridionale et la Crimee par la Houngarie, la Valachie et la Moldavie".

Anatol Demidov
     
  Doussault, Charles (1814-1880) - Pictor portretist francez, care a vizitat intre 1843 - 1844 Tarile Romane, dupa un voiaj de trei ani in Imperiul Otoman.  
     
  Duschek, Franz - Fotograf profesionist, prieten si concurent cu Szathmary, detinea un studio impresionant in centrul capitalei inconjurat fiind de casele celor mai avuti si influenti locuitori ai orasului. La recomandarea lui Constantin Kretzulescu a obtinut din partea lui Carol I titlul de fotograf al Curtii, in anul 1867. Exista chiar o maniera de a fotografia in “stil Duschek”. Munca lui a fost continuata de Duschek-fiul.  
     
  Iscovescu, Barbu (1816 - 1854) - Pictor roman de origine evreiasca, participant activ la revolutia pasoptista. A studiat la Viena si Paris, unde a realizat copii dupa tablouri ale marilor maestri din muzee. A continuat in tara cu portrete ale personalitatilor istorice si cu desene de calatorie.  
     
  Lancelot, Auguste Dieudonné (1822-1894) - Litograf si desenator francez, contributor la jurnalele de calatorii celebre ale vremii cu desenele si articolele sale de calatorie. Ne-a vizitat tara in 1860, fiind cel mai prolific peisagist documentar strain al Tarilor Romane.  
     
  Olarian, Mircea (1898 - 1985) - Pictor si grafician, specializat in gravura si litografie. A studiat in Craiova la Institutul de Arte Grafice "Ramuri". A expus in mari capitale ale lumii. Majoritatea lucrarilor sale sunt dedicate peisajelor oltenesti.  
     
  Preziosi, Amedeo (1816 - 1882) - Pictor maltez specialist al acuarelei, cu studii de pictura la Paris si stabilit la Istanbul. A devenit celebru prin operele sale care reflectau viata orientala. In 1868 - 1869 a calatorit de doua ori in Romania, unde a conlucrat cu prietenul sau Carol Popp de Szathmary. Apreciat de regele Carol I, a realizat o expozitie in Bucuresti unde si-a expus lucrarile sale celebre cu peisaje citadine ale Bucurestiului.
Amedeo Preziosi
     
  Raffet, Auguste (1804 - 1860) - Pictor, desenator si gravor francez, specializat in desen litografic si acuarela, a ilustrat multe momente ale epocii napoleniene. In 1837 participa la expeditia stiintifica a lui Anatol Demidov, cand a realizat si numeroase desene cu peisaje animate din Tarile Romane.
Auguste Raffet
 
 
  Reiser, Andreas - Fotograf profesionist care a lucrat in Bucuresti intre 1872 -1883. Si-a deschis mai tarziu studiouri foto in Egipt. Il insoteste pe Duschek, detasat pe langa Inaltul Stat Major al armatei tariste, in razboiul din 1877 si realizeaza fotografii panoramice interesante din punct de vedere documentar.  
     
  De Szathmary, Carol Popp (1812 - 1887) - Pictor, grafician si fotograf transilvanean, primul fotograf de arta din Tarile Romane. In 1840, Szathmari devine pictor de curte al domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica. În 1853 Szathmari fotografiază numeroşi ofiţeri din armatele care au participat la Războiul Crimeii, iar mai târziu, la începutul lui 1854, merge pe front, la malul Dunării, lângă cetăţile Olteniţa şi Silistra pentru a fotografia  fortificaţiile şi combatanţii, devenind primul fotograf de razboi din Tarile Romane.
Carol Popp de Szathmary
     
  Valerio, Theodore (1819 - 1879) - Pictor, gravor si litograf francez, elev si prieten al lui Charlet. Incepe sa expuna la Paris inca de la 19 ani. A studiat si creat in Germania, Elvetia si Italia. A facut mai multe calatorii in Imperiul Austro-Ungar si in Statele Balcanice, unde a reprodus prin picturi si gravuri obiceiurile popoarelor intalnite, precum si locurile vizitate.  
     
     
  Lucrarile artistilor de mai sus au fost reproduse de-a lungul timpului in celebre publicatii, in special reviste si jurnale de calatorii si actualitati, precum:  
     
  Le Tour du Monde - Revista frantuzeasca de calatorii, editata de Hachette, care a aparut intre 1860 - 1894 si 1895-1914. Cuprindea articole de calatorie din toata lumea, bogat ilustrate in format mare cu desene si gravuri ale unor artisti renumiti, precum Lancelot, Dorre, Bayard, etc.

Nou: Colectia Tour du Monde 1869-1899 pe DVD - 30 de volume, peste 21000 pagini, 11000 gravuri. Click aici.


  Le Monde Illustre - Revista frantuzeasca de actualitati politice si culturale, aparuta din 1853, bogat ilustrata in special cu desene dupa fotografii.

 
  Le Magasin Pitoresque - Revista-magazin frantuzeasca care a aparut intre 1833 - 1938, un gen de revista enciclopedica dedicata atat trecutului, cat si noilor descoperiri si evenimente mondiale.

 
  Illustrated London News - Magazin de actualitati mondiale in 16 pagini, care aparea la Londra. Primul numar a aparut in 1842. Pana in 1975, revista a aparut saptamanal, apoi lunar. Articolele erau insotite de numeroase gravuri.

 
  Le Petit Journal - Cotidian parizian ilustrat care a aparut intre 1863 - 1944. Tiparit in 8 pagini, cu suplimente regulate, in culori inca din anii 1910, jurnalul se poate lauda cu recorduri mondiale de tiraj: spre exemplu, 1 milion de exemplare in 1895.

 
  L'Illustration - Magazin saptamanal de actualitati politice, stiintifice, sportive, culturale si artistice, aparut intre 1843 - 1944. Este primul jurnal din Franta care publica o fotografie alb-negru in 1891, apoi in 1907, una in culori. Calitatea tiparului era una de lux, folosindu-se cele mai noi tehnici de imprimare, iar continutul era bogat ilustrat cu gravuri, desene si fotografii din toata lumea.

 
  Ilustratiunea Romana - Revista ilustrata romaneasca lunara care aparea la Bucuresti din 1911, in 24 de pagini. Era o revista de actualitati si documentare in format mare, bogat ilustrata cu fotografii. Continea de asemenea mult spatiu pentru reclame.

 
  Realitatea Ilustrata - Revista saptamanala romaneasca, care aparea la Bucuresti din 1927, in 32 de pagini. Era o publicatie de tip caleidoscop, care continea, pe langa actualitati romanesti ilustrate, jocuri si concursuri, caricaturi si multe reclame.  
     

Doriti sa achizitionati numere originale ale acestor publicatii sau alte carti care contin imagini vechi din Romania?

  Tour du Monde 1866, I-er semestre

Gravuri inramabile Lancelot: Dunare, Giurgiu, Bucuresti, Arges, tipologii, costume, obiceiuri.
  Tour du Monde 1865, I-er semestre

Gravuri inramabile Lancelot: Dunare, Orsova, Iutz, Severin, tipologii, costume, obiceiuri.
  Le Capitales du Monde, 1905

Gravuri cu Bucurestiul sec.19, Carmen Sylva, gravuri ale altor capitale.
  La Roumanie en images, 1922

Gravuri si desene cu Bucurestiul si alte localitati sec.19 (Lancelot, Bouquet, Doussault), fotografii inceputul sec. 20, reproduceri.
 

Nou: Colectia Tour du Monde 1869-1899 pe DVD - 30 de volume, peste 21000 pagini, 11000 gravuri. Click aici.

 

Index